Това написа политологът Петър Чолаков. Вижте и целия текст: България твърди,

...
Това написа политологът Петър Чолаков. Вижте и целия текст: България твърди,
Коментари Харесай

Петър Чолаков, DW: България създава рискове за Шенген - фалшиви паспорти, руски агенти, корупция, убийства

Това написа политологът Петър Чолаков. Вижте и целия текст:

 

" България твърди, че от дълго време е изпълнила формалните условия за присъединение към Шенгенското пространство. С това не престават да не са съгласни Австрия и Нидерландия. Резултатите, които България е постигнала и готовността ѝ за присъединение към Шенген, ще бъдат тествани през септември от специфична задача с присъединяване на двете страни.

 

Български паспорти за турски жители

 

Най-добре е обаче България да не помни за Шенген. Тази седмица бе оповестена информация за незаконна скица за издаване на български визи „ вид D ” за турски жители, в която е забъркан началникът на дирекция „ Миграция ” към ОД на МВР-Разград. Този вид визи мощно улесняват приемането на българско поданство. Лица с български паспорт могат свободно да се движат и обитават на територията на Европейски Съюз. Рисковете, които незаконната скица основава, както за българската, по този начин и за европейската сигурност са действителни.

 

Схемата, която показва кандидатката за Шенген България в прекомерно неприятна светлина, надали е изолиран случай. За корупцията в родната полиция и политическия „ хайлайф ”, за инфилтрацията на службите за сигурност от съветски сътрудници има доста свидетелства, години наред.

 

Руските ползи

 

Тази седмица стана ясно, че трима български жители, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, са арестувани още през февруари във Англия. Обвиняемите са имали подправени паспорти, персонални карти и други документи за идентичност за най-малко девет европейски страни. Един от тях, Орлин Русев е бил в предишното и консултант в българското Министерство на енергетиката - сфера, в която съветските геополитически ползи у нас са изключително нападателни и дейни.

 

„ Сигналът, който ни се дава от Лондон, е да вземем ограничения и решим въпроса с проникването на съветско въздействие в нашите институции, защото това ни прави ненадеждна страна ”, разяснява случая някогашният длъжностен боен министър Велизар Шаламанов пред бТВ.

 

Съдебната система

 

Мониторинговите отчети (МСП), които Европейска комисия в продължение на 15 години изготви за промяната в правосъдната система и спазването на правилото за върховенството на правото в България, демонстрираха, че прогрес в тези области има, само че той остава неудовлетворителен.

 

Скандалното назначение и освобождение на основния прокурор Иван Гешев оставиха мощни подозрения за това, че политическият хайлайф продължава да се меси и разпорежда в сякаш самостоятелната правосъдна власт.

 

Петьо „ Еврото “

 

Не по-малко абсурден е казусът с някогашния следовател Петър Петров – Еврото, чието име е забъркано в изнудване, корупция, лишаване на бизнеси и други Посетители на „ тържището “ за корупция и незаконни услуги наподобява са били в това число самият Гешев и наследника му на поста основен прокурор Борислав Сарафов. Петров към момента не е арестуван.

 

Убийството на Алексей Петров

 

Показното ликвидиране на Алексей Петров е емблематично за сенчестия български преход към народна власт, както и за генезиса на днешния политически и бизнес хайлайф. Алексей Петров имаше доста шапки, доста лица: помощник на ДАНС, някогашен бизнес сътрудник на Бойко Борисов – чиято лична биография от годините в СИК до „ Барселонагейт ” е осеяна с тъмни петна – осигурител, каратист…

 

Това бе третият атентат против „ Трактора ” или „ Октопода ”. Както в на практика всички сходни случаи до момента у нас поръчителите не бяха разкрити, а наказаният за втория атентат против него (2015) Роман Логвиненко бе пуснат предварително на независимост през май 2023. "

 

***

 

Автор: Петър Чолаков, Дойче веле
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР